W okresie od 1 listopada do 31 marca pracownikom wykonującym swoje obowiązki na otwartej przestrzeni, pracodawcy mają obowiązek zapewnić gorące napoje i posiłki. Rozliczenie kosztów tych świadczeń ujęte zostanie w podatku dochodowym oraz składkach ZUS.
• posiłki w formie jednego dania gorącego,
• napoje, których rodzaj i temperatura koniecznie powinny być dostosowane do warunków atmosferycznych oraz warunków wykonywania pracy.
Posiłki profilaktyczne
Pracodawca ma obowiązek zapewnienia posiłków profilaktycznych pracownikom, którzy wykonują wysiłek fizyczny powodujący znaczący wydatek energetyczny. Żeby ustalić, czy pracownikom zatrudnionym na otwartej przestrzeni przysługują w okresie zimowym posiłki profilaktyczne, trzeba zmierzyć wydatek energetyczny na ich stanowiskach pracy. Jeśli wynik pomiaru wykaże, że wydatek ten nie przekracza 1500 kcal dla mężczyzn i 1000 kcal dla kobiet, pracodawca nie ma obowiązku zapewnienia pracownikom posiłków profilaktycznych.
Wydatek energetyczny a napoje
Właściciele firm muszą także zapewniać pracownikom gorące napoje profilaktyczne. Przysługują one pracującym na otwartej przestrzeni w każdym dniu pracy, kiedy temperatura wynosi poniżej 10 stopni Celsjusza i bez względu na porę roku. Napoje należą się także pracownikom zatrudnionym w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000. Ponadto mają do nich prawo pracownicy zatrudnieni przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn oraz 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet.
Zasady wydawania
Stanowiska pracy, na których zatrudnieni pracownicy powinni otrzymywać posiłki i napoje oraz szczegółowe zasady ich wydawania, korzystania lub przyrządzania, ustala pracodawca w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi. W przypadku braku organizacji związkowej w zakładzie pracy, pracodawca ustala wykaz stanowisk, na których zatrudnionym pracownikom będą przysługiwać profilaktyczne napoje i posiłki. Jeśli brakuje warunków do przygotowania i spożywania posiłku na terenie zakładu pracy, należy wykupić pracownikom posiłki w punkcie gastronomicznym, zapewniając możliwość ich spożycia w trakcie pracy. Znacznie rzadziej stosowane w praktyce jest dostarczanie pracownikom produktów do samodzielnego przyrządzenia posiłku oraz zapewnienie warunków higieniczno-sanitarnych do ich przygotowywania oraz spożywania.
Rozliczenie kosztów
Koszty ponoszone przez pracodawców na zakup posiłków i napojów dla pracowników są efektem wypełnienia obowiązków nałożonych przepisami prawa pracy. W związku z tym, że zapewniają tym samym właściwe warunki pracy, wydatki te można zaliczyć do kosztów podatkowych.
Komentarze (2)
Dodaj komentarz Odśwież
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez
pomysl gdzie to bylo #1871188 | 109.241.*.* 2 gru 2015 09:55
prawidlowo. za CZASOW PRL tak bylo w zakladach dostawal jedzenie i mleka co 6m-c dostawal mydlo recznik nowe a kiedy godniarze solidarchy objeli rzad od walesy do dzis 25 lat znizszyli doslownie wszystko i co mamy
Ocena komentarza: warty uwagi (3) ! odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)