Dietetyk, zawód z możliwościami

2011-11-25 14:21:21 (ost. akt: 2011-11-25 14:23:25)

Coraz więcej osób nie tylko się odchudza, ale też zaczyna dbać o jakość swojego żywienia. Wielu z nich nie chce robić tego na własną rękę i chętnie oddaje się pod opiekę specjalistów. Dietetycy mają więc w ostatnich latach pełne ręce roboty.

Dietetyk, zawód z możliwościami

Autor zdjęcia: Maja Barczuk-Kalisz

Dietetyk nie tylko udziela porad żywieniowych i planuje posiłki osobom walczącym ze zbędnymi kilogramami. Pomaga też opracować sposób żywienia chorych (np. w szpitalach i ośrodkach zdrowia), zwłaszcza osób cierpiących na choroby układu pokarmowego, krążenia i nerek — w ich przypadku jedzenie ma wspomagać proces leczenia. Konsultanci żywieniowi współpracują też ze sportowcami, klubami fitness czy siłowniami. Dietetycy mogą być też zatrudnieni w placówkach gastronomicznych, gdzie dbają o zdrowie i bezpieczeństwo klientów.

Talent kulinarny niekonieczny
Aby zostać dietetykiem, trzeba być przede wszystkim osoba zdrową z dobrą koordynacją wzrokowo-ruchową. Przydadzą się zainteresowania humanistyczne i przyrodnicze, wyobraźnia przestrzenna i duża spostrzegawczość. Trzeba być wytrwałym, cierpliwym, otwartym na człowieka — dietetyk musi przecież czasem motywować wyjątkowo opornych klientów czy pacjentów. Jeśli chodzi o umiejętności kulinarne — wbrew pozorom, nie są one wymagane czy obowiązkowe. Jednak w praktyce umiejętność gotowania może być przydatna, gdy trzeba doradzić jak i z czego przyrządzać potrawy.

Kursy, szkolenia, policealne
Dietetykiem można zostać już w kilka semestrów — jeśli zdecydujemy się na naukę tego zawodu w szkołach policealnych czy placówkach kształcenia ustawicznego. Naukę w tym zawodzie oferuje też wiele kursów i szkoleń. Kursanci uczą się m.in. planować indywidualne jadłospisy dla osób dorosłych i dla dzieci w różnym wieku, opracowywać diety i stosować je w żywieniu chorych. Uczą się też organizować produkcję potraw dla dzieci i młodzieży, nadzorować i kontrolować przebieg procesów technologicznych. Absolwenci kierunku dietetyka są w stanie rozpoznać, a następnie leczyć skutki niedożywienia, umieją określić rolę składników pokarmowych w organizmie człowieka.

Dietetyk może być magistrem
Zawód dietetyka można też zdobyć podczas studiów na niektórych uczelniach wyższych.
Dietetycy z wyższym wykształceniem mogą prowadzić samodzielne poradnictwo żywieniowe zarówno dla osób zdrowych, jak i chorych. Mogą również pracować jako nauczyciele dietetyki lub żywienia, prowadzić szkolenia i staże zawodowe. Mają też możliwość planowania i prowadzenia programów promocji zdrowia. ab

Komentarze (3)

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. MAŁa #462504 | 83.9.*.* 1 gru 2011 20:58

    Szkoda tylko,że nie można się dostać naNFZ-wszystko prywatka,SZKODA.

    ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (2)